• 8 april 2025

Wanneer moet je verplicht in je gekochte woning wonen?


De woning van je dromen vinden en kopen, dat klinkt alvast fantastisch! Door verbouwingswerken of onverwachte omstandigheden kan je misschien niet meteen je intrek nemen. Is er een datum waartegen je verplicht in je nieuwe huis of appartement moet wonen?

Binnen de 3 jaar

Als je een woning koopt, betaal je naast het aankoopbedrag ook registratierechten. Dat is kort gezegd een belasting die de overheid int voor de registratie van de koopakte. Vanaf 1 januari 2025 zakken de registratierechten van 3% naar 2% voor de enige eigen gezinswoning. Om dat percentage te krijgen, moet je aan een aantal  voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je binnen de 3 jaar na het verlijden van de notariële akte in de woning verblijft. Je moet daarvoor ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente op het adres van je huis of appartement.


Binnen de 6 jaar

Ga je je aangekochte woning ingrijpend renoveren om ze energiezuiniger te maken? Of ben je van plan ze te slopen en herop te bouwen? Tot eind 2024 kon je hiervoor genieten van een extra verlaagd tarief van 1% op de registratierechten, maar vanaf 1 januari 2025 is dit tarief afgeschaft. Je betaalt dan het algemene verlaagde tarief van 2% op je enige eigen woning, ongeacht of je energetisch renoveert of niet.

Aangezien zulke renovaties of nieuwbouwprojecten tijd in beslag nemen, blijft de termijn om je hoofdverblijfplaats op dat adres te vestigen 6 jaar. Wil je zeker weten of jouw werken voldoen aan de voorwaarden voor het verlaagde tarief? Vraag gerust advies aan je notaris of architect.


Wat als je er toch niet tijdig woont?

De belastingdienst kan controleren of je binnen de voorziene termijn gedomicilieerd bent op het adres van je nieuwe gezinswoning. Dit gebeurt niet automatisch drie maanden op voorhand, maar als je niet tijdig bent ingeschreven, riskeer je een terugvordering van het belastingvoordeel. Dit betekent dat je het verschil tussen het verlaagde tarief en het standaardtarief (12%) moet bijbetalen, vaak met extra kosten zoals boetes en intresten. Een gewaarschuwd man/vrouw/x is er twee waard!


Wat als je nog een andere woning of bouwgrond bezit?

Heb je op het moment van aankoop al een andere woning of bouwgrond? Dan kom je niet meteen in aanmerking voor het verlaagde tarief. Maar geen paniek! Als je je oude woning of bouwgrond binnen de twee jaar na de aankoop van je nieuwe woning verkoopt, kan je alsnog genieten van het verlaagde tarief. In dat geval krijg je een terugbetaling van het teveel betaalde registratierecht. Snel verkopen is dus de boodschap!

Bron: Zimmo.be

MEER WETEN?
VRAAG RAAD AAN NELE!

Onderworpen aan de deontologische code BIV
Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), Luxemburgstraat 16B, 1000 Brussel.

Lid van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
Nele Tassaert. BIV 502162

Derdenrekening: BE54 1030 1922 8397
 
Polis nummer verzekering: CERTIFICAAT POLIS 730.390.172
Overlijden door ongeval van de koper

Vennootschap: Nele Tassaert Immobiliën BV
Maatschappelijke zetel: Veemarkt 53/1, 8500 Kortrijk

BTW nr: BE 0726.848.714
Ondernemingsnr. : 0726.848.714

Veemarkt 53
8500 Kortrijk